Ugrás a fő tartalomra

Almás Krémes

Ez egy karácsonyi recept.  Januárban. Mert Karácsonykor ugye, pihenő mód volt, semmi túlfeszített főzőcske. De egy internet szolgáltató heteken át dobálta ajánlatát a postaládánkba. Ami nem volt érdekes. Na de a hátoldala. Azon ott volt ez a recept. S lett  belőle ez a süti, amire a Timi csak azt mondta, hogy teljesíti minden elvárását, amit egy sütivel szemben támaszthat. S hogy jobb, mint a felhőszelet, ami idáig volt ugye, a hujuj. 
 Hozzávalók a tésztához:                                                        Hozzávalók a krémhez:
- 1 kg alma                                                                              - 1 vanília pudingpor
- 20 dkg liszt                                                                            - 1/2 liter tej
- 8 db tojás                                                                              - 20 dkg margarin
- 15 dkg cukor                                                                         - 15 dg porcukor
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 zacskó sütőpor
- alufólia
Elkészítés
Egy közepes (25x35) tepsit kibélelünk alufóliával. A tésztához való összetevőket, a kakaó kivételével alaposan elkeverjük robotgéppel. Kétfelé választjuk (én mérleg segítségével), az egyik felébe belekeverjük a kakaót. A másik felében nem keverünk kakaót. 
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kis cikkekre vágjuk. Valamennyit. Az alufóliával bélelt tepsiben szépen elrendezzük. Ráöntjük a nem kakaós tésztát. Kicsit rázogatjuk, hogy jusson mindenhova. Majd ráöntjük a kakaós tésztát is. Itt éreztem újból, hogy bajban vagyok. Mint a felhőszeletnél. Hogy lesz ebből süti? Alig-alig fedte el az almákat. Jaj, nem lesz ez így jó ! Egyszerűen kevés. Elszámoltam magam ? !!
Előmelegített, 200 C-os sütőben, kb. 25 perc alatt barnára, tűpróbáig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőajtó kinyitását követően persze lett megnyugvás és megváltás, mert a 8 (!) tojás és a sütőpor szépen megtette a hatását, tökéletes, könnyű, habos, almás tésztát sütöttünk. 
Amíg hűl a tészta (a könnyű, habos, almás), addig elkészítjük a krémet. Fél liter tejből vanília pudingot készítünk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben, a puha margarint elkeverjük robotgéppel a porcukorral. Mindezt hozzákeverjük a langyos pudinghoz, alaposan. Ezt is hagyjuk kicsit hűlni, dermedni.
Amint kihűlt a tészta, óvatosan kifordítjuk a tepsiből, lefejtjük róla az alufóliát. A tetejére kenjük, ügyesen, középről kifelé haladva a puding krémet. Ez megint kis ügyességet kíván, hogy a széleken szép legyen. Ha nekem sikerült, másnak is fog, hajrá! 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe és megvárjuk míg letelik ez az idő. Szikkad a krém, várjuk meg. A hűtőből kivéve étcsokoládét reszelhetünk rá. És szólhatunk a családunknak/ barátoknak/ szomszédoknak, hogy gyerünk, tálalva, lehet sütizni. Mert ez nagyon finom. Tényleg. Az éves nagy családi összejövetelre is ezzel szándékozom nevezni :) Büszkeség belül!

Megjegyzések

  1. Brutálisan jó(l néz ki:)! Nem vagyok nagy sütis, de az almás-krémes az jöhet! :))

    VálaszTörlés
  2. Pont ennyire krémes és még gyümölcsös sütik az abszolút befutók nálam is :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi lányok! Bizony, se nem vajas, se nem túl geil, hanem habos, almás (ez fura volt benne először, bár csak olvasva)és a tetején könnyen krémes. Örültem én is, hogy jól sikerült :)

    VálaszTörlés
  4. Kb. 10 éve készítettem utoljára el ezt a finom süteményt. Köszönöm, hogy eszembe juttattad, a héten elkészítem.

    VálaszTörlés
  5. Ez tényleg teljesíti minden sütivel kapcsolatos elvárásom:) Nálunk is gyakori vendég!

    VálaszTörlés
  6. Az tök jó, hogy egy számomra új recept máshol már rég családi kedvenc, csak nem jut eszükbe, mert annyi az új csoda, amit meg kell főzni, mindennap :)

    VálaszTörlés
  7. Recept kinézve a hétre :) És téged kaptalak 4Gyerektől a játékban. Nagyon örülök, hogy ezáltal felfedeztelek és azt hiszem, ha nem kéri a játék is elkészíteném. Hmm... Már érzem az ízét a számban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Kata, ez a süti valóban nagyon de nagyon elkészítésre vár :) Örülök a választásnak és a játéknak is. Kétszer készítettem. Tanúság:Az almákat nem csak cikkekre lehet benne vágni, hanem akár tovább, felezve. A cél hogy egybe maradjanak az alma szeletkék. A pudingot maximálisan sűrűre kell főzni, hogy aztán vajjal, porcukorral kikeverve meg is álljon a tetején. A benne lévő cukormennyiség amúgy szerintem tovább csökkenthető. Érdemes a krémet két lépcsőben felvinni. Először a felét, be a hűtőbe 45 percre, majd kivéve jöhet a másik fele. Még szebb lesz. HAJRÁ!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a jótanácsokat, megfogadom :) Amúgy végignézegettem az összes recepted és nagyon tetszenek!

      Törlés
  8. Küldetés teljesítve :)
    http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/01/almas-kremes-beastie-blogjarol.html
    Persze nálad jobban néz ki, de finom lett :)
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke