Ugrás a fő tartalomra

Meyer Lemon Curd

Mai finomságunk neve mind, eddig ismeretlen szóból áll össze. Meyer citrom, a blogvilág egy része szemfülesen felfedezte, majd belevitte a jóba a többit. A Spar összekeverte a "mezei" citromokkal, így a szemfülesek csak válogattak, s vitték a mannát. A meyer citrom egyes források szerint egy természetes hibrid a citrom és az édes narancs között. Sötét sárga, majdnem sima felületű, vékony héjú, lédús, a citromnál édesebb kis gyümölcs. Ugyanúgy kerültem vele kapcsolatba, mint a medvehagymával. Kíváncsiság, lelkesedés.

Lemon Curd. Édes hívó szó az anglomán körökben. Eddig csak a szavak voltak ismerősek, a mögöttes jelentés, az íz, még hiányzott. Ami alapból inkább fruit curd, mert nem csak lemon. Wikipedia megmondja, hogy mi is ez. Scone-t már készítettem, tradicionálisan ahhoz ették a népek a curd-ot. Mi viszont kalácshoz, palacsintához, illetve reggelenként, esténként, kis kanállal, rájárni. Csak úgy. Sajtkukac receptje. Köszi. 

répacukorral is elkészült
Hozzávalók:
- 85 gr vaj / margarin
- 200 gr nádcukor
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- 3 Meyer citrom leve (kb. 2 dl)
- 1 Meyer citrom reszelt héja
sötétebb, aromás - nádcukorral
Elkészítés
A citromok levét kifacsarjuk. Az egyikről még korábban lereszeljük a héját. Nálunk sajnos hiányzott a profi citrom reszelő, így éles késsel és mixerrel próbálkoztam. Hiányzott az a reszelő. Minél apróbb darabokat reszeljük. A vajat, cukrot és tojásokat géppel habosra, krémesre keverjük, majd a citromlé / héja következik. Magas falú lábosba feltesszük főzni, alacsony lángon. Gyakran kavargatva sűrű, krémes állagúra főzzük. Amikor már elkezd kihűlni, zárható üvegekbe töltjük. Hűtőben eláll egy darabig, de nem sokáig, mert úgyis megesszük. Sütibe, linzerre, mézes alapra is jól használható. Vigyázat! Nagyon citrom.
Az első képen a világosabb lemon curd sima répacukorral készült, úgy édesebb, töményebb. Akinek van otthon, mégis használjon hozzá nádcukrot, sötétebb, aromásabb finomság a végeredmény

Megjegyzések

  1. Nagyon fincsi lehet, már szemezek a lemon curd-del egy ideje. Teleltetünk pár citromfát, amik szépen teremnek, abszolút bio, azt hiszem ki fogom próbálni azokból :)

    VálaszTörlés
  2. Engem Piszke csigázott fel a Meyer citrommal...Vettem is a múltkor. Nagyon finom, lédús egy cseppet fűszeres ízű citrom. A krémed mesés lett belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Piszke pedig közel lakik Sajtkukac Nikihez, ahonnan a recept jött :)

      Törlés
  3. én se tudtam megállni, de ilyen finomat életemben nem kóstoltam
    Jószívű figyelmetetés: legalább 10 kg citrtommal álljatok neki a krémcsinálásnak, mert kevesebből nem marad a végére mutatóba se:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke