Ugrás a fő tartalomra

Palesztinok konyhája: Hummusz és könyv

Pár héttel korábban kaptam egy felkérést egy nagyszerű embertől. Ő a testvérem, aki most valami fontosat hozott létre. Most jelent meg az első könyve. S hogy erről miért írok? Mert ő is nagyszerű "szakács", sokat alkot a konyhában, maga és barátai örömére. A palesztin konyhát élőben tanulta, miközben készült a könyv. Igazi terepmunka, "konyhai intifáda" következik, jelentsen is ez bármit.... a bejegyzést teljes egészében ő írta, fogadjátok szeretettel. Egy link, ahol belelapozhattok a könyvbe. 

Miről szól az evés? Nos, sokkal többről, mint ízekről és tápanyagbevitelről. Sőt, az iméntiek csak apróságok az étkezés más-más jelentéseihez képest. Az étel a vallással, a nemi kapcsolatokkal, az identitással, az örömszerzéssel, a filozófiával, a gyerekneveléssel… és még számtalan dologgal kéz a kézben járnak. Esetemben az evés az emlékek megidézésének egyik legfontosabb és legjobban működő formája.

2006-ban jártam először Palesztinában, a ciszjordániai városkában: Beit Jalában. Azóta nagyjából másfél évet töltöttem ott egy kulturális antropológiai kutatással. Amikor emlékezni szeretnék az ottani élményekre, barátokra, szerettekre, akkor gyakran a konyhában „keresem őket”. Azokat az ízeket próbálom összerakni, amelyek visszarepítenek palesztin „rokonaim” közé. Kezdem is mindjárt az egyik legfontosabbal, a humusszal. A tematikus bejegyzéseim végére remélem, lenyomjuk a belvárosi drága hummusz bárók (bárok) kínálatát.
  • 20 dkg csicseriborsó – kimérve kapható arab, török boltokban illetve piacon. A konzerv vállalhatatlan.
  • 150-180 g tahina (olajos krém szezámmagból) szintén fellelhető bármelyik közel-keleti boltban.
  • ½ citrom leve
  • 2 ek. olivaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1-1,5 dl víz
  • 1tk. étkezési szódabikarbóna
  • só, római kömény és bors (mind őrölt állapotban)

Elkészítés:
1; A csicseriborsót bőséges hideg vízbe áztatod egy napra vagy éjszakára. Nem felejted el a szódabikarbónát feloldani a vízben, a tálat pedig fedd le. Ha szükséges (mert felvette a csicseri), adj hozzá még vizet, nem árthat meg neki.

2; Következik a csicseriborsó alapos puhára-főzése. Bő vízben (ami lehet sós is) főzd a világosbarna borsószemeket, először csak közepes lángon. A forrás előtt szürkés-fehér hab gyűlik össze fokozatosan a víz felszínén, amit kanalazz le. Ezt követően folyamatos forrás, illetve forrásközeli állapotban addig főzöd a csicseriborsót, amíg a szemek egy könnyed mozdulattal szét nem nyomhatók ujjaid között (ez legalább 2-2 és fél óra főzés). Ne álldogálj a tűzhely mellett, nyugodtan hagyd magára a lábost a lehabozás után!

3; A megfőtt matériát leszűröd és hűlni hagyod, akár hidegvízzel is átöblítheted.

4; Következik a fűszerezés és a krémesítés. Figyelj, ne adj hozzá minden alapanyagot és fűszert egyszerre, mert úgy kevésbé lesz alakítható a hummusz íze és állaga! Csak fokozatosan! Egy nagyobb keverőtálban összeöntöd a csicseriborsót, az olaj, a citrom, a tahina és a víz felét valamint a fűszereket és a fokhagymát, majd egy botmixerrel (vagy valamilyen forgókéses konyhai robotgéppel) hozzálátsz a pürésítéshez.

Ha már turmixolás elkezdte kifejteni hatását, folyamatosan adagolható a maradék olaj, citrom, tahina és víz is. A cél, hogy elérjen egy homogén krémes állapotot. Hígítani víz hozzáadásával tudod óvatosan, ha túl száraz a hummusz, de ezt lehet, hogy követned kell megfelelő mennyiségű tahinával is, hogy megmaradjon a kellemes (mogyoróra is emlékeztető) karakter.

Az elkészült krémet hűtőben tárolod – a hűtés következtében még sűrűsödni fog a hummusz. Tálalásnál egy nagy adag krémet szétterítesz egy lapos tányéron, meglocsolod olivaolajjal, és pita kenyérből tépett darabokat használva „ehető kanálként” belapátolod, lehetőleg nem egyedül.

A fogyasztás formája is igen élvezetes. Közös tányérból kézzel enni ősközösségi érzés. Tálaláskor az olajon kívül nyugodtan meghintheted a hummuszt egy leheletnyi őröltborssal és pirospaprikával. Szintén izgalmas, ha ledarálsz egy friss, zöld erőspaprikát, és ebből egy-két teáskanálnyit a hummuszos tányér közepére halmozol.
És persze ne feledkezz meg a mellé fogyasztandó bőséges mennyiségű paradicsomról és uborkáról sem.
Maradt még egy kis tahinád? A következő receptben felhasználod azt is.



A bejegyzés szerzőjének : "Hit, fegyverek, szűzek - Keresztények Palesztinában" címmel most jelent meg első könyve. Ajánlom, szerintem jó :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke