Ugrás a fő tartalomra

Az egyik legjobb cukkini kenyér

A nagy és kizárólagosan érdemet tulajdonító szavakkal, értékelésekkel általában illik vitatkozni. Én sem a "best" címke miatt vettem meg ezt a receptet, hanem mert tetszett, illetve éppen cukkini őrület van, s édes felhasználású még kevés van a blogon. Na és persze a gyerekek csak süti formájában eszik a cukkinit. A recept a simplebites.com oldalról származik, great recipe, thanks for the inspiration. Lássuk hát. 


Hozzávalók 6 kenyérkéhez:
száraz összetevők                                             nedves összetevők
- 200 gr teljes kiörlésű liszt (itt tönköly)              - 2 tojás, szoba hőmérsékletű
- 200 gr sima fehér liszt (BL-55)                        - 75 gr olaj (repce vagy olíva)
- 2 tk őrölt fahéj                                                - 180 gr görög joghurt (10%-os)
- 1/4 tk őrölt szerecsendió                                 - 60 gr író (tej + pár csepp ecet)
- 1 tk sütőpor                                                    - 180 gr barna cukor
- 1 tk szódabikarbóna                                        - 2 tk vanília kivonat
- 1/2 tk só                                                         - 450 gr hámozott, reszelt cukkini
                                                                         - 120 gr durvára vágott csokoládé

Elkészítés

  • Kimérjük és egy nagy tálban összekeverjük a száraz összetevőket. 
  • Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük az olajat, tejet, joghurtot, cukrot és vaníliát.
  • Hozzáadjuk a hámozott (ez nálunk most nem így készült) cukkinit és a durvára vágott csokit.
  • Elkeverjük, majd az egészet összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
  • A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. 6-os mini kenyér formát (ALDI-ban rendszeresen látok ilyet) , vagy muffin formát, vagy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, s egyenlő részletere osztva, belekanalazzuk a tésztát.
  • 50 percig, tűpróbáig sütjük. Nálunk kicsit kinőtte a kenyérke a formáját, ám ez az esztétikai érzéken túl, senkit nem zavart.
  • A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni 20 percet, mert a benne található, forró, olvadt csoki bizony kellemetlen lehet reggeli helyett.
  • Szeletekre vágva, vajjal megkenve (míg meleg, olvasztva) vagy házi lekvárral (meggy/ribizli és sárgabarack) olyan finomat tálalhatunk a család asztalára, hogy.


 Timi azt mondta tegnap este, hogy soha többet ne süssek ilyet, mert olyan finom volt, hogy még akár egy egész tepsit el bírna tüntetni. Ez azért ritka dicséret, jól el is teszem :)


 Aki pedig valami hasonlóra vágyik, hát bátran vegyen elő pár zsenge cukkinit, az idősebbek magját belereszelni kicsit naturista, anarchista dolog -  s süssön belőle sütit. Kicsit muffin szerű, de nem az.


Én tegnap ebédre marcipános, tokaji aszús jégkrémmel és friss sárga barackkal ebédeltem egy ilyen kis veknit. 

Megjegyzések

  1. De jók ezek a kis formáid! Nagyon finom lehet ez a kenyérke...TV.-ben láttam egyszer a Vágó sütött ilyen süteményt, csak abban nem volt csoki...Oda voltak érte a vendégei...Recept mentve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. A formák kenyérkére is jók, meg erre is, sőt szerintem emberes fasírtra is, baconnal megágyazva nekik :)

      Törlés
  2. Csodás! Ha a család engedélyezi vacsira megsütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! javaslom a cukkinik minél apróbbra reszelését s egyben a pucolását is, mert ez nálunk kimaradt, de amúgy ajánlott. Ezzel elveszíti a szép zöld színt, de biztonságosabb is lesz, mégis csak a földdel érintkezik.... amúgy hajrá :)

      Törlés
  3. Annyira fura a cukkini és a csoki képe, de nagyon tetszik, hétvégén veszek még cukkinit, kipróbálom. Elvégre, ha a sütőtök, répa jó sütibe, a cukkini sem lehet rossz. Majd nem mondom meg férjnek, mi van benne. :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meghámoz, apróra reszel és már ott sincs. Ugyanez céklával, az még nagyobb királyság :) Oda viszont kell kakaópor, meg a csoki reszelve, s egyáltalán, semmi, de semmi nem vehető észre belőle.

      Hajrá :)

      Törlés
  4. Hű ez szuper, ki fogom próbálni! NAgyon jó a sütőforma!:)

    VálaszTörlés
  5. ekkora mennyiségben készítve azért minden elismerésem, egyébként pedig izgi, ha enyhül az idő, tuti, kipróbálom, köszke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a bizalmat és a blog követését. Éljen! és természetesen hajrá a cukkinikkel :)

      Törlés
  6. Oh, Drágám, tobzódunk a cukkíniban:D A medvehagyma felhalmozás után eszembe jutott, hogy vajon milyen lenne egy medvehagymás-cukkinis izé??? o.O Állítólag, le lehet fagyasztani a medvehagymát, és akkor, ilyenkor, elő lehetne venni. Remélem, a tócsni, remekül fog sikerülni, már alig várom a beszámolódat, hogy mekkora habzsi-dőzsi volt:))) És mellesleg, szerintem, szakmát tévesztettél;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van medvehagymám, fagyasztva, valószínű könnyen keverhető lenne, már csak annak ürügyén is, hogy már készült illatos, sült fokhagymás cukkini is - onnan meg csak egy lóugrás a medvehagyma, nem ? :) a tócsni még vár, most kicsit pihen a cukkini láz - bár a blogot naponta 300-an a cukkini miatt keresik fel - hála nékik :)

      Törlés
  7. Ez nagyon felkeltette az érdeklődésemet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdőkóstoló - csak bátorítani tudlak - csapj bele a sütőbe :)

      Törlés
  8. Nagyon szép blog! Érdekes és informatív. Köszönöm szépen.

    István
    szerkesztő

    http://freehungarianvoice.blogspot.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az értékelést, István. Bízom benne sokak hasznára válik konyhai tevékenységem itteni lenyomata :)

      Törlés
  9. Elkészítettem, köszönöm szépen a receptet! Ízletes, csokis, fűszeres, és nem utolsó szempont hogy a cukkinikészlet is csökkent általa! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke