Ugrás a fő tartalomra

Kalács gombóc - édes zsemlék

Vége van a nagy melegnek, legalábbis egy időre. Pont megfelelő, hogy valami könnyű, finom, ízletes újdonsággal térjünk vissza a blogra. Kenyér gyakran készül, legtöbbször az egyszerűség kedvéért, a türelmes fajta, dagasztás nélkül. A kapcsolat a mostani finom kis zsemlékkel is ez, a dagasztás nélküliség. Ha este sütjük ki, érdemes megenni még éjfél előtt, mert később mind megeszik a családtagok. A recept eredetije a thekitchn.com oldaról van, thanks for sharing these delicious rolls. 


Hozzávalók 12 zsemléhez

- 1 csésze (2 dl) forró, krumpli főző víz
- 50 gr barna cukor
- 1 teáskanál só
- 115 gr puha vaj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (elhagyható)
- 4 evőkanál meleg víz
- 1/2 teáskanál cukor
- 7 gr szárított élesztő (1 tasak)
- 2 felvert tojás
- 500 gr fehér liszt (BL-50)
- liszt a zsemlék formázásához
- író vagy tej a zsemlék lekenéséhez

Elkészítés

A forró krumpli főző vizet (az a víz, amiben krumplit főzünk, vagy egy pohár lobogó víz + 1 kanál burgonyapehely) összekeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, sóvaj, vajjal. Hagyjuk kézmelegre hűlni. Ha a vaj nem olvadna eléggé, kevergetve segítjük. Közben, a 4 ek. meleg vizet, az élesztőt és a kis cukrot összekeverjük, felfuttatjuk.


Összekeverjük a krumplis folyadékot az élesztővel, hozzá adjuk a felvert tojásokat, majd a liszt mennyiség felét. Alaposan elkeverjük. Géppel is lehet, sőt könnyebb. Ekkor már nagyon ragacsos a tésztánk. Hozzáadjuk a liszt második felét s ezt is alaposan eldolgozzuk. Több lisztet nem érdemes elhasználnunk, cél  a ragacsos, sűrű, ámde továbbra is könnyű kelt tészta alap.

Egy megfelelő méretű tepsit kikenünk vajjal, vagy mint esetünkben, igénybe vesszük a 12-es muffin sütő formát. Ami adja magát. A tészta felületét, illetve a kezünket kicsit lisztezzük s egy kanál segítségével 12 , nagyjából egyforma nagyságú darabot veszünk ki a tésztából. Tenyerünk között gyorsan gombós formára görgetjük őket (még mindig ragacsos kicsit) s elhelyezzük a kikent formában. Letakarva, 1 órát hagyjuk kelni, kb. a duplájára.



A sütőt - nálunk elektromos, légkeveréssel - 190C-ra állítjuk, előmelegítjük. A megkelt gombócokat (a muffin formából kicsit kijöttek, legközelebb tepsibe kerülnek) tetszés szerint lekenhetjük tejjel, íróval, tojás fehérjével. Szép színt ad nekik. 20 perc alatt szépen megpirultak, megsültek. Egészen könnyedén kijöttek a formákból, s mindenütt finom, ropogós réteg sült rajtuk. Belül puhák, kicsit kalács szerűek, kedvesen édesek.

Friss, házi vajjal, lekvárral, vagy csak úgy, magában, isteniek. Hogy a titok a krumplifőző vízben van-e azt nem tudom, de bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretné meglepni magát, családját, kiskutyáját.



Megjegyzések

  1. Wow Beastie! Ez megint csodás látvány. Megyek szerzek valami reggelit, kár hogy nincs időm ilyen klassz zsemléket sütni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édeskonyha - köszi! Ez olyan egyszerű dolog, hogy estére. Keverés, kis kelesztés, sütés : 90 perc alatt meg is lehet :) Át kéne javítanom a címét, mert abszolút kalács állagú lett :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszenek ezek a kis finom zsemlék! :)
    Azt hiszem nem fog eltelni sok idő és kifogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  3. Milyen ötletes! És nem kell szeletelni sem, mindenki kap egyet és elvonulhat vele:) vagy kettőt:) nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  4. Köszi :) azért a lányoknak ketté vágtam, hogy meg tudják kenni vajjal, lekvárral - de így, kis gombócokban, valóban jól osztható, morzsálás nélkül.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke