Ugrás a fő tartalomra

Alma Galette Jacques Pépin-től

Jacques Pépin egy híres szakács. Most találkozom vele először, de talán nem utoljára. A galette egy ropogós, szabad formájú, lapos torta féle.  Jó kis receptet találtam, igazán nekem valót a food and wine magazinban. Fűszeres, almás, egyszerű és gyors, hidegen is pazar. Jöhet? 
 Hozzávalók a tésztához
- 187 gr liszt
- 20gr barna cukor
- 2 nagy csipet só
- 140 gr hideg vaj
- 100 ml jeges víz

Hozzávalók a töltelékhez
- 4 közepes alma
- 2 ek barnacukor
- 1/2 ek fahéj
- 1 ek méz
- 1 ek (kb 28 gr) vaj

Elkészítés
Szükségünk van egy késes mixerre. A lisztet, a só, a cukrot és az apró darabokra vágott, hideg vajat beletesszük a késes mixerbe és 5 másodpercig keverjük. A vaj darabok még egyben vannak benne. Ezt követően hozzáadjuk a hideg vizet s most kb. 10 másodpercig keverjük. Nagyon hamar sűrű masszává áll össze a tésztánk. Kivesszük, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, homogén, rugalmas tésztát kapunk. Fóliába tekerjük s egy óra hosszat a hűtőbe tesszük, hogy összeálljon, lehűljön, jól formázhatóvá váljon.
A sütőt elő melegítjük 200 C-ra. Nálunk légkeverés. A behűtött tésztát lisztezett felületre borítjuk és nyújtó fával óvatosan kör alakúra nyújtjuk. Kisebb pizza méretűre (26 cm). Ha ügyesek vagyunk, most csúsztatunk alá sütőpapírt, mert a töltelékkel együtt kicsit macerásabb. 

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, félbe vágjuk, majd vékony szeletekre a feleket is. Összekeverjük a fahéjat és a cukrot és rászórjuk az almákra. Átforgatjuk ebben a keverékben a szeleteket, szépen rátapad mindegyikre. Az almákat ügyesen, egymással kicsit fedésben, körkörösen lerakjuk a tésztára. Érdemes a tészta szélén fél cm helyet hagyni. Nekem kicsit több alma jutott, így néhány gerezd a tetejére került. Megöntöttük a mézzel. A széleket, mind a négy oldalán felhajtjuk, kicsit rálapogatjuk. Rádaraboljuk a maradék vajat. Sütőlemezen, tepsin betesszük a sütőbe.

50-60 percet sütjük, míg ropogós, barna és jó illatú nem lesz. Ezt követően érdemes legalább 10 percet állni hagyni, ugyanis az almás töltelék az isteni illat mellett tűz forró is szokott lenni. 
Ropogós tészta, fűszeres alma, pizza szerűen szeletelhető torta. Gondolom vanília fagyi a tetejére még nagyobb királyság. 

Megjegyzések

  1. Én is nemrég fedeztem fel magamnak a galette-et, de rögtön újítottam is rajta. :-) Nem egy nagyot csinálok, hanem sok kicsit. Kb. 10 cm átmérőjű köröket szúrok ki, a közepébe kenek egy kis vörösáfonya lekvárt, arra teszem az alma szeletkéket, majd a széleket összecsipkedve felhajtogatom. Így egyszemélyes egy galette. :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt most fedeztem fel nálad, és hát itt az almaszezon, ki fogom próbálni. :D Amúgy átloptam a blogomra.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke