Ugrás a fő tartalomra

Sült zabpehely-alma-fahéj-áfonya

Gondolkodtam, hogy akkor ez a fenti elnevezés, most akkor értelmes-e. Mert lehetne egyszerűen csak granolának hívni. Mégsem. A recept eredeti helyén sem hívták úgy. Egyszerű, gyors, egészséges, finom, télen melegen tart. Süti? Nem süti ?

Hozzávalók
  • 180 gr zabpehely
  • 1 tk sütőpor
  • 50 gr (darált) dió
  • 480 ml zsírszegény tej
  • 1 ek juharszirup vagy méz
  • 3 közepes alma
  • 110 gr vörös áfonya vagy mazsola
  • 45 gr vaj
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • 1 tojás
  • nagy csipet só
  • 2 tk vanília kivonat

Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Elektromos, légkeveréses. Nálunk. Lehet más is, persze.
  2. Az almák magházát eltávolítjuk, meghámozzuk, majd vékony gerezdekre vágjuk. 
  3. Egy sütőformát (nálunk 26-os piteformát) kivajazunk s bele terítjük az aljába az almákat. Egy sorba. 
  4. Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, sót, sütőport, a darált dió felét és a fahéjat.
  5. Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet , a vaj felét olvasztva, a vaníliát és a mézet. 
  6. A piteformába, az almák tetejét megszórjuk aszalt gyümölccsel, áfonyával vagy mazsolával. 
  7. Rászórjuk egyenletesen a zabpelyhes keveréket. Villa segítségével egyenletesen lenyomkodjuk.
  8. Ráöntjük a tojásos-tejes keveréket, úgy hogy mindenhová, egyenletesen jusson.
  9. Megszórjuk a maradék dióval és az áfonya másik felével.
  10. 40-45 perc alatt arany barnára sütjük. A sült zabpehely teteje megszilárdul, a tejet teljesen beszívta.
  11. A sütőből kivéve meglocsoljuk a maradék, olvasztott vajjal.
Kicsit hűlni hagyjuk. Kockákra vágva kitűnő reggeli, éhségűző falat. Magas rost tartalma miatt télen áldásos hatást fejt ki a szervezetre. Kevésbé fázunk, ha eszünk rendesen. Zabot. Úgy legyen. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke