Gondolkodtam, hogy akkor ez a fenti elnevezés, most akkor értelmes-e. Mert lehetne egyszerűen csak granolának hívni. Mégsem. A recept eredeti helyén sem hívták úgy. Egyszerű, gyors, egészséges, finom, télen melegen tart. Süti? Nem süti ?
Hozzávalók
- 180 gr zabpehely
- 1 tk sütőpor
- 50 gr (darált) dió
- 480 ml zsírszegény tej
- 1 ek juharszirup vagy méz
- 3 közepes alma
- 110 gr vörös áfonya vagy mazsola
- 45 gr vaj
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 1 tojás
- nagy csipet só
- 2 tk vanília kivonat
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Elektromos, légkeveréses. Nálunk. Lehet más is, persze.
- Az almák magházát eltávolítjuk, meghámozzuk, majd vékony gerezdekre vágjuk.
- Egy sütőformát (nálunk 26-os piteformát) kivajazunk s bele terítjük az aljába az almákat. Egy sorba.
- Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, sót, sütőport, a darált dió felét és a fahéjat.
- Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet , a vaj felét olvasztva, a vaníliát és a mézet.
- A piteformába, az almák tetejét megszórjuk aszalt gyümölccsel, áfonyával vagy mazsolával.
- Rászórjuk egyenletesen a zabpelyhes keveréket. Villa segítségével egyenletesen lenyomkodjuk.
- Ráöntjük a tojásos-tejes keveréket, úgy hogy mindenhová, egyenletesen jusson.
- Megszórjuk a maradék dióval és az áfonya másik felével.
- 40-45 perc alatt arany barnára sütjük. A sült zabpehely teteje megszilárdul, a tejet teljesen beszívta.
- A sütőből kivéve meglocsoljuk a maradék, olvasztott vajjal.
Kicsit hűlni hagyjuk. Kockákra vágva kitűnő reggeli, éhségűző falat. Magas rost tartalma miatt télen áldásos hatást fejt ki a szervezetre. Kevésbé fázunk, ha eszünk rendesen. Zabot. Úgy legyen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése