Ugrás a fő tartalomra

Sütőtökös Palacsinta

A lehetőség adott, hogy ismét egy idény zöldség kerüljön édes köntösbe az asztalunkra. A sütőtök alapvetően édes zöldség, van akiknek mégis hiányzik róla a cukor. Karakteres íz és illat, főleg ha sütve kapjuk. Palacsintába ágyazva pedig egyértelműen győztes kombinációt hozunk létre. A cukkinis palacsinta után csak előre tekinthetünk, az ősz terméseit vizsgálva. Eredeti forrás: Brown Eyed Baker - amerikai recept, hajrá magyarok! 
 Hozzávalók:
- 150 gr sütőtök püré (frissen sült sütőtökből a legegyszerűbb)
- 240 ml tej
- 2 ek. olaj
- 1 tojás
- 1 ek. vanília eszencia
- 160 gr liszt
- 2 ek. barna cukor
- 2 tk. sütőpor
- csipet só
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. reszelt szerecsendió
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
Elkészítés
  1. Egy nagy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, cukor, sütőpor, só, fűszerek.
  2. Egy másik tálba keverjük össze a tejet, tojást, olajat, vaníliát és sütőtök pürét. 
  3. 5 percre tegyük félre.
  4. Melegítsünk elő közepes hőfokra egy tapadásmentes serpenyőt. 
  5. Keverjük össze a két tál tartalmát és robot géppel dolgozzuk egyenletes, illatos masszává.
  6. Nagyon kevés olajat, vajat olvasztunk a serpenyőben.
  7. Egy kisebb szedőkanál segítségével a serpenyőbe merjük a tésztát. Közepes hőfokon addig sütjük, míg pár buborék nem keletkezik a tetején. Ekkor megforgatjuk. Ez minden ilyen típusú palacsintánál alap. 
  8. Egymás tetejére rakjuk a palacsintákat. A rétegek közé vékony vajdarabok is kerülhetnek. 
  9. Lekvárral, juhar sziruppal, tejszínhabban, vagy csak úgy magában, olvasztott vajjal fogyasztjuk.
Hajrá ősz, hajrá sütőtök! 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke