Ugrás a fő tartalomra

Csokoládé Cékla Torta

Ez egy csoki torta. Céklával. Halkan mondom: nagyon finom. Úgy bizony. Nem ez az első találkozás a céklával sütiben. Nem hagynám ki. Emlékezetes. Nigel Slater receptje videóval a BBC oldaláról. 

Hozzávalók:
- 250 gr főtt, hámozott cékla
- 200 gr csokoládé (70%-os)
- 4 ek. forró, eszpresszó kávé
- 200 gr vaj
- 135 gr finom liszt
- 1 púpozott tk. sütőpor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 190 gr (barna) (por) cukor
- 5 tojás (házi)

Elkészítés

  1. A céklát kevés vízben, fedő alatt, puhára főzzük, pároljuk. Meghámozzuk és pürésítjük. 
  2. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és egy 23 cm-es tortaforma (levehető) alját kibéleljük sütőpapírral és megkenjük kevés vajjal. 
  3. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd beletöltjük az eszpresszót. 
  4. A vajat kis darabokra vágva szintén hozzáadjuk a forró csokoládéhoz s megvárjuk míg teljesen elolvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni.
  5. Eközben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládéhoz. 
  6. Hozzáadjuk a cukrot és a cékla pürét is. Elkeverjük.
  7. A fehérjékből csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan ezt is összeforgatjuk a krémmel.
  8. A lisztet, sütőporral és kakaóporral összekeverjük, majd végezetül a krémünkhöz adjuk. Elkeverjük.
  9. Formába töltjük a tortát, majd a sütőbe téve, 40-45 percig sütjük. 
  10. Miután kihűlt a formában, (opcionálisan) kakaót szitálunk a tetejére és tálaljuk. 
Tejszínhab, barack lekvár mind kiváló a torta tetejére, vagy csak úgy. Jó étvágyat, barátkozzatok a céklával!




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke