Ugrás a fő tartalomra

Színes + Ötletes = Mártogatós

Tavasszal és különben is, az ember néha egyszerűen csak gyengédségre vágyik. Egyszerű megoldásra, új ízekre, szép színekre. Krémekre, amiket kenni, mártogatni lehet. Ízekre, amik nem minden napiak. Ízekre, amiket a gyerekek is megesznek. Hozzávalókkal, melyek elérhetőek. Így jött hát a vasárnap este, a majdnem teljesen home made vacsoránkkal (a saláta és a paradicsom nem a kertünkből való. Nincs is kertünk). A színes krémek jegyében. Mindkét recept saját, gyors és könnyen variálható. Édesen. Csípősen. Süssetek hozzá kenyeret, mondjuk ilyen dagasztás nélkülit


 Hozzávalók sült paprika krémhez
- 3 nagy kápia paprika
- nagy fej saláta (fehér) hagyma
- 4 gerezd hámozatlan fokhagyma
- 1 tk olívaolaj
- 2 ek. sűrű, házi tejföl
- 30 gr apróra vágott érlelt juhsajt
- só, bors
- zöldfűszerek (oregano, majoranna)

Hozzávalók a zöld hagyma krémhez
- 2 vaskos szál friss zöldhagyma
- 2-3 karika csípős zöld paprika
- 250 gr tejszínes natúr krémsajt
- 50 gr apróra vágott, érlelt juhsajt
- só, bors
- majoranna, bazsalikom



Elkészítése a sült paprika krémnek

A paprikákat megmossuk, a fehér hagymát megpucoljuk. A fokhagyma gerezdek maradnak héjukban.
Tepsibe sütőpapírt terítünk, rá a fenti zöldségeket, majd (légkeveréses), 150 C-ra bemelegített sütőbe tesszük.45 perc alatt megsül, megpirul a paprika. Kicsit hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a sült héjat és a paprika szárát is kivesszük. A magok maradnak. A fokhagyma gerezdek héját is leszedjük, kidobjuk. Kékes mixerbe, illetve magas falú tálba tesszük és aprítjuk, aprítjuk botmixerrel. Olívaolaj, juhsajt, fűszerek, aprítás. A végén a házi tejföl, ezt már óvatosabban keverjük hozzá. Megkóstoljuk. Finom. 


Elkészítése a zöld hagyma krémnek

A fenti eljáráshoz döbbenetesen hasonló. A hagymát és a kevés csípős paprikát apró karikára vágjuk, majd botmixer segítségével aprítjuk, krémesítjük. Folyamatosan adjuk hozzá a fűszereket, majd a krémsajtot és juhsajtot is, hogy a vad, aromás , csípős íz ezáltal szelídüljön fogyaszthatóvá a gyerekek számára is.


A fenti mennyiség, mint az a krémek tálalásán is látható, kis tálka mennyiség lett, ám ez megtévesztő. Mint mártogatós, falatkákra rápakoló - nem csak egy tánc volt, több estén is örültünk a tavasznak. 

Legyen nektek is jó étvágyatok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke