Ez a kenyér lett a téli kedvencünk. Hogy miért? Mert zamatos, ízletes, puha, színes és finom. Egészen kenyér formájú. Úgy gondolom, most sem hazudtoltam meg magam, sikerült egy olyan kenyeret kikísérletezni (ugye, már két hónapja sütöm), ami új kedvencé vált. Jól formálható a tészta, különböző formákban mind szépen sült : kerámia fazék, alumínium, hosszúkás sütőforma, csak úgy magában, parasztkenyér jelleggel. Az ötlet a Half Baked Harvest oldalán találtam, kicsit fejlesztettem rajta, igazítottam, lazítottam. Megérte. Nem ötperces, hanem mondjuk hét perces :)
|
sütőforma nélkül, 3 cipóra osztva |
Hozzávalók 2 x 650 gr vagy 3 x 430 gr kenyérhez
- 200 gr sütőtök püré
- 400 ml víz
- 700 gr BL 80 kenyér liszt (később 100 gr-ot kicseréltem teljes kiőrlésűre)
- 1 ek. só
- 1 tk azaz 3 gr por élesztő (direkt ilyen kevés) = kb. 1,5 gr friss élesztőnek felel meg
- 2 ek. tökmag - opcionális összetevő
kerámia fazékban sütve, fedő alatt |
- Sütőtök pürét készítünk. Zamatos, jó ízű, karakteres sütőtököt választunk (nekünk a nagydobosi fajta jött be a legjobban, de azon belül is vannak különbségek). Sütőbe téve a felszeletelt tököt, megsütjük. Amikor mát mindenhol puha, de még nem égett meg, kivesszük és a tök húsát kikaparjuk a héjából. Természetesen nehéz csak 200 gr-ot sütni, de a többi felhasználásához is vannak receptjeim :)
- 200 ml langyos vizet öntünk egy nagy kelesztő tálba. Hozzáadjuk a 200 gr sütőtök pürét. Egy mixer vagy fakanál segítségével csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék vizet.
- A sót és a porélesztőt (és a tökmagot) is belekeverjük.
- Hozzáadunk 200 gr lisztet, alaposan, csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a maradék lisztet, majd alaposan elkeverjük, hogy mindenhol egyenletes legyen.
- A kelesztő tálat fóliával vagy egy feje tetejére fordított másik tállal, lezárjuk.
- Konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 10-18 órát. Duplájára nő.
- Lisztezett felületre borítjuk a tésztánkat, és lisztes kézzel kicsit átforgatjuk, de nem gyúrjuk. Legyen lisztes, ne legyen ragacsos a felszíne. Éles késsel kettő vagy három felé vágjuk a tésztát, a vágás helyét is belisztezzük. A tetejüket óvatosan bevágjuk.
- A cipóvá formált (nem nem átgyúrt) kenyereket, egymástól pár ujjnyi távolságra, a gyúró deszkán hagyva, további 1-2 órát kelesztjük. Ez a lépés akár ki is hagyható, ám a kenyér szerkezetének igen jót tesz.
- A sütőt, a választott sütőformával együtt (alumínium, kerámia, jénai vagy csak egy tepsi ) előmelegítjük 240 C-ra. Akinek nincs hőfokszabályozója - majdnem a legmelegebb fokozat.
- A forró tepsibe, formába tesszük a cipókat, a felületüket kicsit vízzel megpermetezzük.
- 240 C-on sütjük 25-30 percig. Ekkor, ha fedeles formával dolgoztunk, levesszük róla, s a hőmérsékletet is csökkentjük 200 C-ra. Tovább sütjük még 25 percig, még egyszer vízzel megspriccelve a tetejét. A sütés első szakaszában látványosan megnő a kenyér magassága és erős héjazatot kap. Ha nem vesszük vissza a hőfokot, könnyen megéghet a kenyerünk.
- A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni - türelem, türelem - addig is még magában sül a kenyér.
Helló!
VálaszTörlésAz előbb készült el,szuper lett!
Türelmes voltam,de nem bírtam reggelig várni,muszáj volt megkóstolni a végét :D
Nagyon finom,a héja ropogós,a belseje szép lukacsos,az íze meg szuper!
Köszönetem a részletes leírásért,könnyű volt követni a receptet.
Üdv,Katka