Ugrás a fő tartalomra

Pain Paillasse - a svájci gyökérkenyér

Ez a kenyér, az elmúlt hónapok siker története családunkban. Ha igazán ropogósra sikerült a héja, a lányok csak azt szedik le a kenyérről. Kis karikákra vágva, mini szendvicseket (sokat), bruschetta-t lehet belőle készíteni. Megfelezve egy kenyeret, majd az félbevágva végtelen variációt felsorakoztató, masszív szendvics ebédek készülhetnek. Szóval, jelenleg ez most a legújabb kedvenc. De a formán (gyökérség) kicsit módosítottunk, mert hirtelen lett egy mini kenyér sütő formánk, s azzal még jobb. Minden. Inspiráció Zamat és Illat blogjáról. Köszi!

Hozzávalók: 50 dkg liszt (nálunk 35 dkg fehér, 15 dkg tk. tönköly), 4 dl meleg víz, 1 zacskó szárított élesztő, 1 csapott ek. só, zabpehely, opcionálisan : fűszerek, olívabogyó, pirított hagyma
Elkészítés

  • A lisztet nagy kelesztő tálba mérjük. Hozzá adjuk a sót és az élesztőt. Elkeverjük. 
  • Hozzáöntjük a 4 dl meleg vizet. Fakanál segítségével addig keverjük, amíg az összes lisztet bele nem dolgoztuk. Nem dagasztjuk, ugyanis ez a Dagasztás Nélküli Kenyér receptjéhez hasonló módon készül, ám kevesebb folyadékkal. 
  • Lefedjük egy fóliával vagy tiszta konyharuhával és 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Célszerű reggel vagy este összekeverni, s az idő letelte után reggelire vagy vacsorára meg is lehet sütni. 
  • A kelesztési idő leteltével az enyhén ragadós tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kicsit lisztben átgyúrjuk, hogy miközben formázzuk, ne ragadjon a kezünk, illetve hogy a szép erezet kialakítását elősegítsük. 

  • Ekkor célszerű, ha szeretjük megforgatni, meggyúrni a tésztát zabpehellyel, egyéb magokkal, fűszerekkel pirított hagymával. Mostanában csak zabpehely kerül rá, mert attól ropogós és különlegesen finom lesz. Ha belegyúrjuk, sütés közben sem fog lepotyogni. 
  • Elfelezzük a lisztes, zabpelyhes tésztát. Mindkét felét kicsit sodorva megformázzuk. 30 cm-es darabokat, kenyérkéket alkotunk.2 darabot. 
  • Most jön a legfontosabb része Megcsavarjuk a tésztát. Sodorva, csavarva. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlemezre tesszük mindkét kenyerünket. 
  • Meleg helye - mondjuk a begyújtott gázsütő tetején - további 30-40 percig hagyjuk kelni. 
  • Sütés előtt kis vízzel megpermetezzük. Ez elhagyható. 
  • Előmelegített sütőben, közepes lángon, 40 perc alatt, vagy mire kopogós, ropogós héja nem lesz.
Aztán ha ez a forma már nem elég, továbblépünk. Szinte bármilyen, kisebb sütőforma megfelel. A különbség az elkészítésben annyi, hogy a formák számának megfelelő kis zsemlét kerekítünk, majd be a sütőbe.

6 mini kenyér gyorsabban elfogy, mint két "klasszik" pain paillase, tehát vigyázat. Addictive!


Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik ez a gyökérkenyér. Ahogy végigolvastam, átvándoroltam olyan oldalakra, ahol ilyen mini kenyérformát lehet rendelni. Elfogadnék én is egy ilyet :)

    VálaszTörlés
  2. A mini kenyérforma Zenker termék, amit a Fackelmann forgalmaz, egész pontosan a LIDL-ben akadtam rá, fele árért mint máshol. Abszolút jól működik.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke