Ugrás a fő tartalomra

Le mone: Joghurtos Citrom Torta

A bloggolás, illetve más blogjáról főzés elsősorban a bizalomról szól. A születésnap pedig a tortáról. Amikor a kettő találkozik s vegyül hozzá egy kis kezdeti bizonytalanság, na, az elég ismerős érzés új sütik kapcsán. Félelem a bizonytalantól, félelem, hogy mégsem lesz torta formája. Levesszük a kapcsot s szétesik. Tudjuk be ezt annak a rutin hiányának, amit még mindig feltolul, s aztán szépen elmúlik. Mert ez a torta, születésnapra, vagy csak úgy - jöhet, bármikor. Almás tortát kellett volna sütnöm Anyukám szülinapjára, de a legnagyobb lány az egyik alapanyagból elvett, mert éhes volt. Így lett joghurtos citrom torta, Zsanuária blogjáról. A mennyiségek változtak, mert mondom, nem bíztam magamban és a tökéletes végeredményben. 

 Hozzávalók:
- 300 gr omlós, mézes keksz
- 130 gr vaj
- 1 liter joghurt
- 20 gr zselatin fix
- 10 gr, 1 zacskó zselatin lap
- 90 gr barna cukor
- 2 kisebb bio citrom
- 250 ml tejszín

 Elkészítés

A kekszet morzsásra törjük, és olvasztott vajjal alaposan elkeverjük. Kapcsos tortaformát (nálunk szilikonos volt) kibélelünk alufóliával (hogy a krém mind benne is maradjon később). A morzsát egyenletesen, az aljára nyomkodjuk. 

A zselatinok használata és hatása volt a mostani bizonytalansági faktort, ezért itt eltértem az eredeti recepttől. A zselatin fixet simára keverjük egy kis joghurttal először. A zselatinlapokat pedig a zacskón leírtak szerint - áztatás, nyomkodás, 4 kanál víz, lassú tűzön feloldás, majd langyosra hűlést követően, csorgatjuk a joghurthoz.

A joghurthoz hozzáadjuk a cukrot, a 2 citrom reszelt héját és kinyomkodott levét. És alaposan elkeverjük. Nálunk a zselatin hajlamos volt csomósodni, hát kevertük még. 


Az előzetesen jól behűtött tejszínt géppel alaposan felverjük, majd óvatosan ezt is a joghurthoz keverjük.

A kész krémet ráöntjük, simítjuk a keksz alapra, majd irány a hűtő. Nálunk egy éjszakát állt. Elmondhatatlanul finom torta lett. Szerencsétlenségére egy másik, mascarpone-s, piskótás tortával versenyzett, ami xilittel készült, szintén akkor először. 

Ez a torta alig édes. Inkább citromos. Az édességet elsősorban a mézes keksz alap képviseli, maga a krém pedig egy álom. Hűvös, lágy, citromos, könnyeden fanyar. Aki kóstolta azt mondta, egy hibája van, hogy tökéletes.

Megjegyzések

  1. Finom. Szép. Hol a részem? Szóval elfogyott. Jó, akkor készítek magamnak :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj de örülök, hogy megcsináltátok, és ízlett, mi is nagyon imádjuk, majd próbáljátok ki a kánikulában is, akkor is csodás és még hűt is:-))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke