Ugrás a fő tartalomra

Mac & Cheese - magyarul

Mac & Cheese - magyarul 

Valahogy furcsának hatott leírni azt, hogy sajtos tészta, mert gyerekkori emlékeimben az a tészta nem ez volt. Ez a tészta étel már történelem. Olasz és görög, középkori forrásokból származó leírásokból tudható (wikipédia) hogy már akkor is igen kedvelt volt. Máig vitatkoznak rajta a ráérő emberek, hogy a Mac(aroni) az a tésztát jelentette, vagy az ételt magát. Menet közben ez az finom, krémes, sült egytál étel viszont az angolszász konyha alapjai közé férkőzött, mára már klasszikus jelzővel illetik és fagyasztva, illetve instant árulják, dobozból fogyasztják.  "make a meal for four in nine minutes." - marketing szöveg 1937-ből. Gondolom, a nagy aroma leves gyártók is ilyen babérokra törnek mifelénk. Pedig hiába. A recept maga klasszikusan egyszerű, kitchensimplecity.com oldaláról. Hála és köszönet, igen jó lett. Well......


Hozzávalók:
  • 200 gr rigatone tészta (lehet másféle is természetesen - legyen kis darabokban)
  • 60 gr vaj
  • 32 gr liszt
  • 480 ml tej
  • 1 tk mustár
  • bors
  • 120 gr reszelt (füstölt) sajt


Elkészítés:

  1. A tésztát megfelelően mennyiségű (100 gr / 1 liter) , enyhén sós vízben feltesszük főni. Kövessük a csomagoláson (ha nem házi) lévő utasítást a főzéssel kapcsolatban. Főzzük "al dente" állagra, azaz éppen még kicsit ropogósra, haraphatóra.  Leszűrjük, félre tesszük. 
  2. A vajat megolvasztjuk serpenyőben. Pár percig pirítjuk, míg kicsit barnás nem kezd lenni. De még nem égett oda. 
  3. Rászórjuk a lisztet, s alaposan elkeverjük. Kicsit főzzük így.
  4. Ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a mustárt, sót, borsot és gyakran kavargatva, közepes lángon, felforraljuk.
  5. Ha elég sűrű már a krémünk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a reszelt sajt 3/4 részét. 
  6. Ráöntjük a tésztára, összekeverjük.
  7. Megfelelő méretű sütő tálba, jénaiba vagy másba öntjük a szószos tésztát. A tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
  8. Előmelegített sütőben, 180 C-on, (légkeverés) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. 
  9. Kicsit hagyjuk hűlni, majd frissen tálaljuk.         
     Maradék húsvéti sonka mellé kitűnő kísérő. De ne feledkezzünk meg erről a finomságról a grillszezonban 
     sem. Ott is megállja majd a helyét. Jó étvágyat! Nyamm!






Megjegyzések

  1. Imádom a tészta ételeket és ez is egy igen jó kis "darab"! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Apróra kaszabolt (maradék húsvéti) sonkával együtt sütve is kitűnő! ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke