Ugrás a fő tartalomra

New York Cheesecake - A Sajttorta

Nagy dolgoknak nagy kezdőbetű jár. Születésnapra a Bisztróban  nagyság készült. A meglévő egyszerű és finom, de bonyolult sütemények közül Timi a Felhőszeletet választotta, ami a blog önbizalom próbája is, a házi cukrászkodás egyik rákfenéje. De csak akkor, ha éppen tapasztalat nélkül s először készül. A kísérletezésre néha kész belső hang viszont mást mondott. Legyen krémes, legyen lágy, egyszerű, amilyen még nem volt, legyen benne friss, szezonális eper. És jött a találkozás mindezek egyik nagyságával: a new york style cheesecake egyik, amerikai receptjével, ami már maga is több verzió szintetizált eredménye. 
Hozzávalók a keksz alaphoz
  • 10 db teljes kiőrlésű keksz (Zabfalat)
  • 1 ek barna cukor
  • 70 gr olvasztott vaj
Hozzávalók a sajttortához
  • 1 kg mascarpone (cream cheese hiányában)
  • 1 ek reszelt citrom héj (vegyszermentes)
  • 2 tk citromlé
  • 2 tk vanília kivonat
  • 250 gr barna cukor
  • 2 csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 6 egész tojás (héj nélkül)
  • 80 ml sűrű tejföl
  • 1 tk olvasztott vaj
Hozzávalók eper öntet
  • 25 dkg tisztított eper
  • 1 ek barna cukor
  • 1 ek citromlé
Elkészítés
A keksz alappal kezdjük. A kekszeket daráló, késes mixer segítségével finomra daráljuk. Hozzáadjuk a cukrot  és az olvasztott vajat s alaposan elkeverjük. Nagy méretű (28-as), magas falú tortaforma aljába öntjük a keveréket, majd villa segítségével egyenletesen belenyomkodjuk a formába.

Előmelegített sütőben (150 C), légkeverés (akinek van) 15 perc alatt "megsütjük az alapot. Akkor jó, ha a széle már kicsit elkezd barnulni s finom, enyhén pirított illatot érzünk. 

Kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a krémet.

Nagy keverőtálba tesszük az 5 doboz - 1 kg mascarponét. Habverő vagy igen erős konyhai robot segítségével elkezdjük a krémet felverni. Mondjuk egy percig. Hozzáadjuk a cukor felét (125 gr), folytatjuk az eldolgozást. Jöhet a cukor másik fele, és a só, alapos tovább keverés közben. Nálunk ezt a mennyiséget a gép nem bírta, kézi erővel, habverővel folytattuk. 

Fontos, hogy mikor új anyagokat adunk lépésenként a készülő krémhez, mindig keverjük össze a tál falára került krémmel is, azaz egységes és mindenhol ízletes krémet készítsünk. 

Hozzáadjuk a citromlevet, reszelt citromhéjat, vaníliát, tejfölt s ismét alapos keverés, felverés.
Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, majd amint elkevertük, a többi tojást is, kettesével. Dolgozik a keverő. 

Olvasztott vajjal kikenjük a tortaformánkat anélkül, hogy a benne pihenő keksz alaphoz érnénk. A sütőt előmelegítjük 230 C-ra. A tortaformába, a keksz alap tetejére kanalazzuk a sűrű krémet. Tíz percig sütjük. Majd anélkül, hogy kinyitnánk a sütő ajtaját, visszavesszük a hőmérsékletet 95 C-ra, s kb. 90 percig sütjük. 

Ha elkészült, kivesszük, pár percig hagyjuk hűlni. Késsel a torta szélét a forma mellett körbe vágjuk, kicsit meglazítjuk, hogy később könnyebb legyen kivenni. Türelmesen megvárjuk, míg kihűl. Fóliába csavarva a már hideg tortát legalább 3 órára betesszük a hűtőbe. Közben elkészítjük az eper öntetet.

Az epret megmossuk, megtisztítjuk s a felét kis darabokra vágjuk. Serpenyőbe tesszük, citromlé és cukor kerül rá. Közepes lángon, gyakran kavargatva, mintha lekvárt főznénk.  Tíz percig. Turmix vagy mixer segítségével tovább aprítjuk, krémesítjük öntetünket. Ha kihűlt (pár perc) a maradék epret is felkarikázzuk, összekeverjük és kész.


A kihűlt, behűlt tortát kivesszük a hűtőből, egy percre forró konyharuhába tekerjük, mely segíti a forma elhagyását. Ez egy javaslat, amivel mi nem éltünk, inkább egy nagy lapos tál került a tetejére , fejre fordítás és ki az eredeti formájából, ha nem csatos vagy hasonló formában dolgoztunk. Fogyasztás előtt 30 percig legyen a torta szobahőmérsékleten. 

Szeleteljük, eperrel öntözgetjük, örülünk neki, magunknak, szeretteinknek. Meghívjuk a szomszédot is. Kicsit büszkén, na. 

Megjegyzések

  1. Hüü de jól néz ki!!! Jót mosolyogtam a hozzávalók listáján a tojásos résznél:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hey BoGyo - talán elkészül egyszer Nálatok is? :)

      A tojásokra vonatkozóan ezek az információk pedig a legtöbb receptből kimaradnak :) Ugye?

      Törlés
  2. Mascarpone helyett inkább használd a Lidl/Aldiban kapható Pick-Frisch natúr tejszínes krémsajtot. Kevésbé zsíros, és gyakorlatilag ugyanz, mint a Philadelphia. Csak kevesebb mint féláron.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez nagyon jó ötlet, köszi.... Philadelphiát úgysem vettem volna, nekem az nem ízlett sütiben.. a Mascarpone viszont valóban tömény és nehéz dolog :)

      Törlés
  3. Szia!

    Megsütöttem, állt a hűtőben 3 órát, de még mindig folyik!!
    Süssem vagy hűtsem??
    SOS holnapi szülinapra lett volna...
    Adrienn

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, sajnálom.

      Ha végi ment a sütés, akkor nincs más hátra, csak a hűtés, egész éjszaka... jót tesz majd neki....

      Törlés
  4. a keksz alap bélelés nélkül is simán kijön, vagy célszerű sütőpapírral bélelni a kapcsos forma alját? előre is köszi. Ma sütöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én kerámia piteformában készítettem. Abból simán kijött. Fém kapcsosba lehet jól jönne a bélelés :-)

      Törlés
    2. Édeskonyha, ha sikerült megsütni, megosztod a tapasztalataidat ? :) Köszi

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke